Henry II
Alles over wijn

Blog

Hegyem

 

Mijn bergje

De wijngaarden rond het Hongaarse dorpje Gyümölcsény werden zo’n 15 jaar geleden ontdekt door de Nederlandse wijnmaakster Ciska Ansem. Op deze idyllische plek ging een droom in vervulling om van eigen wijngaarden een eigen wijn te maken. Het bedrijfje werd Hegyem, ‘mijn bergje’, gedoopt. Van een in eerste instantie verwaarloosde wijngaard werd in 2005 een ‘best aardige’ wijn gemaakt. Na het aanplanten van nieuwe stokken, het neerzetten van een nieuw opbindsysteem en de omschakeling naar biologisch werken, werden elk jaar mooiere wijnen gemaakt. Inmiddels is de kwaliteit een feit en staat de wijn op de kaarten van de betere restaurants, zoals die van Rijks*. De oplage blijft beperkt, want Hegyem is maar 2 hectare groot.

Dankzij de investeringen van Ciska heeft de werkgelegenheid in het dorp een boost gekregen. Mensen uit het minuscule dorpje werken in de wijngaard en de wijnkelder, en als Ciska in Nederland is, is de leiding in handen van iemand uit Gyümölcsény.

De wijn

Hegyem Dínomdánom

Field blend van olaszrizling, rajnarizling en rizling szilvani. Vrolijke wijn, vol aroma’s van gele kiwi, carambola en honingmeloen. Vol, rijp en pittig. Vergisting en rijping gebeurt volledig op roestvrijstalen vaten, maar wel met enkele maanden bâtonnage voor een volle, ronde smaak.

prijs: 11,95 per fles

Hegyem zöld veltelini

Een serieuze, gastronomisch inzetbare grüner veltliner. Gulle, volle wijn met pit. 15% van de wijn vergist in nieuwe barriques van Hongaars eikenhout, vervolgens krijgt ook deze wijn enkele maanden bâtonnage in roestvrijstalen vaten.

prijs: 12,95 per fles

Hegyem Ballada

Assemblage van syrah en kékfrankos. Bomvol rijp fruit als bramen en kersen, met wat pit van versgemalen zwarte peper. Kreeg 9 maanden rijping in barriques van Hongaars eikenhout. Heeft enkele jaren rijpingspotentieel, maar is ook jong te drinken. Licht gekoeld is ‘ie heerlijk.

prijs: 14,95 per fles

Kopen

Deze wijnen zijn nu te koop bij Henry II. Wil je liever online bestellen, klik dan hieronder op de betreffende wijn. Zoals gebruikelijk kan al vanaf 2 doosjes gratis bezorgd worden.

Koop Dínomdánom

Koop Zöld Veltelini

Koop Ballada

Winkelmandje/Afrekenen

Koop Dínomdánom

Koop Dínomdánom

Koop Zöld Veltelini

Koop Zöld Veltelini

Koop Ballada

Koop Ballada

WijnhuizenHenry Oen