Henry II
Alles over wijn

Blog

Recept voor asperges met tijmschoeg

 

De asperges liggen al weer enige tijd in de winkel, dus het is tijd voor een origineel recept met heerlijke Nederlandse witte asperges van de koude grond!

 

Recept voor asperges met tijmschoeg

In dit recept worden de asperges eerst voorgegaard in de oven en vervolgens gegrild. Hierbij wordt een schoeg geserveerd, een klassiek Jemenitisch sausje dat vaak de falafel begeleid. In dit recept voor 4 personen houden we drie asperges per persoon aan, dus het heeft de grootte van een voor- of tussengerecht.

 

Ingrediënten

12 witte asperges (AA)

2 groene chilipepers

2 eetlepels tijm plus wat extra voor de garnering

4 eetlepels parmezaan

sap van 1/2 limoen

extra vierge olijfolie

eenvoudige (milde) olijfolie

1 boterham

2 theelepels za’atar (kruidemix)

Asperges

De asperges schoonmaken op de gebruikelijke wijze. Insmeren met wat eenvoudige olie en in een schaal, pan of slee in de oven op 150ºC ca. 25 minuten garen. Zorg ervoor dat de asperges geen vocht verliezen door de pan of schaal goed af te dekken met een deksel of (bijvoorbeeld) aluminiumfolie.

De asperges mogen nog een beetje stevig zijn als ze uit de oven komen.

Grill dan de asperges in een gloeiend hete grillpan of op een andere contactgrill. Houd ongeveer 1 minuut per kant aan, opdat er mooie grillstrepen ontstaan.

Tijmschoeg

Kies voor zo jong mogelijke tijm, waarvan ook de steeltjes eetbaar zijn. Van oudere tijm zijn de takjes houtachtig; hiervan eet je alleen de blaadjes. Verwijder van de chilipepers de zaadlijsten. Doe de tijm, chilipepers, parmezaan, en limoensap in een keukenmachine. Maal het glad en doe er scheutje bij scheutje extra vierge olijfolie bij totdat je een glad mengsel hebt dat nét wat dunner is dan pesto.

Croûtons

Verhit een flinke scheut olie in een pan. Snijd de boterham in dobbelsteentjes en frituur in de olie tot ze lichtbruin kleuren. Laat uitlekken op wat keukenpapier en bestrooi dan met de za’atar.

 
9090-9090©ChezElles-ConseilVinsAlsace-©ChezElles-ConseilVinsAlsace.jpg
a841d330-2e8c-45bb-acbb-78813d1bcfa8.jpg

Serveren

Verdeel de asperges over borden en bestrooi met zout. Serveer met tijmschoeg en croutons (zie foto). Garneer met wat tijm.

Aspergewijn

In dit recept worden de witte asperges totaal anders dan gewoonlijk benaderd, met pittige, geroosterde en gegrilde smaken. Je kan dus ook voor een wat rijkere wijn kiezen, zoals de Chibet viognier-chardonnay met lichte houtrijping. Volle wijn, met de smaak van rijpe perzik en geroosterd brood. Te koop voor 9,95. Klik om te bestellen.

NieuwsHenry Oen